Ajánló, Egyéb kategória, Partner

Állatvédelem – kompromisszumok nélkül

Van egy hely, ahol hazánkban egyedülálló módon az állatok szabadon és boldogan élhetnek és holtigtartó, kényszerítésmentes gondoskodást élvezhetnek. Ahol ha nincs kedvük, akkor még a simogatást sem KELL elviselniük.

Ez a hely a Bakony szívében, Szépalmán található, ahol életre szóló példát láthatnak a gyerekek állatvédelemből.

Nem oly rég még lovas gyerekek kacagása vegyült az elégedett horkantások és prüszkölések közé. A legkisebbek vezetőszáras képességfejlesztő foglalkozásokon kerülhettek közel a lovak világához. A Szépalma Hotel és Ménesbirtok külföldi tulajdonosa azonban valami olyat szeretett volna nyújtani vendégeinek, ami egyedülálló a maga nemében. Az állatvédelem, az állatmentés mindig is közel állt a tulajdonosi háttér illetve a menedzsment gondolkodásához, értékrendjéhez.

Ennek köszönhetően 2018 októberében új fejezet nyílt Szépalma történetében. Egy osztrák állatvédő alapítvánnyal együttműködésre lépve újabb állatok érkeztek a nyugdíjazott iskolalovak mellé és népesítik be az egykori ménesbirtokot.

A birtok legelőire és istállóiba első körben 31 ló, 17 kecske és 57 juh (ebből 23 racka) érkezett, de a második ütemben sertésekkel és további lovakkal bővül majd az állomány. Az állatok könnyedén és rövid idő alatt belakták az új területüket. Nagy változást nem kellett elszenvedniük, hiszen az alapítvány instrukciói alapján és jóváhagyásával történt a meglévő területek átalakítása, melynél a fő szempont az volt, hogy természetes viselkedésformáikat gyakorolhassák ezek a „sokat látott” állatok.

A kis kérődzők udvarán például ugyanolyan kecskejátszótér lett felépítve, mint amilyenen az alapítvány Salzburg melletti telephelyén játszhattak. Az állatok rendkívül ember-centrikusak: ahogy látogatók érkeznek hozzájuk, azonnal érdeklődően sereglenek a kerítéshez egy kis simogatásért. Alapelv a kényszerítés-mentesség is: tehát ha nincs kedvük, akkor még a simogatást sem KELL elviselniük, ám úgy tűnik: ezt nagyon is szívesen veszik.

Szépalma összes négylábú lakója alig várja, hogy megossza boldog mindennapjait az érdeklődő gyerekekkel! Aki pedig a róluk való gondoskodásból is ki szeretné venni a részét, jelentkezhet a szépalmai állatbarát táborba!

2019.05.10., Solymosi Annamária, Szépalma Hotel és Ménesbirtok
Képek forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.