Ajánló, Lókiképzés

Ló és lovas kapcsolat alapjai-miért fontos elnyerned a ló bizalmát? Második rész: Ismerd meg lovadat!

Előző cikkünkben röviden összefoglaltuk, mit is jelent az erőszakmentes lókiképzés és megtudhattad, hogy az igazi lovas emberek a lovakkal való közös történelmünk során valójában mindig is alkalmazták valamilyen formában. Most rátérünk a lényegre: a bizalom fontosságára és a hatékony közös munka alapjaira.

A lovak kíváncsi és türelmes állatok, ráadásul hatalmas szívük van, de nem szabad figyelmen kívül hagynod, hogy eredendően menekülő állatok. Ez azt jelenti, hogy minden apró rezzenésre odafigyelnek, és ha nem érzik magukat biztonságban, szélsebesen megpróbálnak kereket oldani.

Ezért kell valahogy megtalálnod a módját, hogy megértesd vele, benned bízhat, veled biztonságban van akkor is, ha a mamája és a ménes többi tagja a legelőn vannak, neki pedig “csak” Te vagy ott a fedelesben, a körkarámban, vagy a terepen. Ehhez természetesen az kell, hogy Te is megbízz benne!

Persze kellemetlen meglepetések így is érhetnek, de sokkal könnyebb együtt leküzdeni egy akadályt, mint egymással viaskodni, miközben a lovad épp menekül valami elől. Innentől kezdve könnyebben, erőszak alkalmazása nélkül is megtaníthatsz neki mindenféle változatos feladatot és a közös munka mindkettőtök számára élmény lesz.

Mi kell még a hatékony munkához?

A lovak hasonlítanak a gyermekekre. Viselkedésük, reakcióik azt tükrözik, hogy korábban milyen bánásmódban részesültek. Mindig őszintén kinyilvánítják tetszésüket és nemtetszésüket, ami néha kellemetlen érzést válthat ki, de az a cél, hogy ezt előnyödre fordítsd. A türelem és a következetesség tehát a két legfontosabb összetevője a hatékony tanításnak. Íme egy jó példa:

„Próbáld újra!” és nem „Ez aztán borzasztó volt, szégyelld magad!”

Inkább bíztassuk lovunkat, ha valami nem megy neki, kiváltképp, hogy sok esetben valószínűleg mi nem adtunk megfelelő utasítást. A ló tanítása számunkra is garantáltan tanulságos lesz. Tölts tehát minél több időt lovaddal, figyeld meg viselkedését és készülj fel a közös fejlődésre!

Ha kedvet kaptál, hogy jobban elmélyülj a természetes lókiképzés módszereiben és szeretnéd megtanulni, hogyan alkalmazhatod őket hatékonyan, nézz körül Lovasok.hu Kártyapartnereink között, hiszen több kiváló edző és lókiképző is csatlakozott már kártyaprogramunkhoz, akik bemutatókkal, kurzusokkal és egyéni foglalkozásokkal várják az érdeklődőket!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.05.30. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.