Ajánló, Partner, Partner bemutató, Partner hír

Tedd próbára képességeidet és nevezz be Te is egy izgalmakkal teli lovas tájékozódási versenyre!

A tájékozódási lovaglás mottója: „Vadregényes kaland szabadság érzéssel.” Ez egy találó kifejezés, hiszen nincs is izgalmasabb, mint a lovaddal és más versenyzőkkel közösen hegyen-völgyön, erdőn-mezőn át ellovagolni a célba egy ismeretlen túraútvonalon!

Ez egy valódi sportág?

Igen, a tájékozódási lovaglás ugyan még sokak számára új, de közkedvelt sportág, hiszen a távlovagláshoz hasonlóan, izgalmas és természetközeli megmérettetés ló és lovas számára. Tulajdonképpen a tájfutás lovas megfelelője.

Az itthoni tájékozódási lovagláshoz a francia TREC (Techniques de Randonee Equestre de Competition) adott ötletet, amely egy összetettebb lovas sportág. Az eredetileg idomítottsági, tájékozódási és higgadtsági vizsgákból álló TREC-ből a sportág itthoni képviselői a tájékozódásban való megmérettetést tartották meg egyedüli versenyszámként.

Hogyan zajlik egy lovas tájékozódási verseny?

A résztvevők egy térképet kapnak, amelyen előre meghatározott tereppontok vannak kijelölve és ezeket kell felkutatniuk, majd az ott elhelyezett lyukasztóval kártyájukon igazolniuk az adott állomás elérését. Általában 20-25 km-es pályát kell végiglovagolni, és azon 10-15 tereppontot megtalálni.

Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen versenyen részt vehess?

A lovas részéről biztos lovastudás kell, hiszen adott esetben patakokon, árkokon kell átkelni, meredek lejtőkön felkapaszkodni, vagy leereszkedni. Emellett a térképen való eligazodás és a túrajelzések ismerete is fontos a résztvevők számára. A lónak semmilyen különleges tulajdonsággal nem kell rendelkeznie, ha biztos lábú, jó kondíciójú, terepre gyakran járó lovad van, biztosan helytáll majd a versenyen!

 

Ha szeretnéd kipróbálni, milyen egy remek hangulatú, kalandos megmérettetés, tekintsd meg a Lovasok.hu Kártya elfogadóhely adatlapját és nevezz be kedvezményesen egy lovas tájékozódási versenyre!

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.04.24. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.