Ajánló, Lovastúra

Tervben van egy lovastúra? Így készülj fel rá! Első rész: a ló és a lovas megfelelő felkészültsége

A lovastúra minden lovas élmény közül a legtermészetközelibb, legszabadabb program. Ha a lovak és a természetjárás szerelmese vagy, semmiképp nem szabad kihagynod! Azonban mielőtt ilyen kalandra vállalkozol, tudnod kell, hogyan készülj fel rá. Készítettünk egy rövid összefoglalót arról, hogyan kell lónak és lovasnak felkészülnie a közös túrára!

Milyen szintű lovas tudás és fizikai erőnlét szükséges?

A tereplovaglás olyan, mint egy lovastúra, de sokkal rövidebb időtartamú. Aki tereplovaglásra vállalkozik, annak mind a három alap jármódban biztos lovaglótudás birtokában kell lennie. Ez pont ugyanígy van a lovastúrán is, de nagyon fontos a megfelelő egészségi és edzettségi állapot, hiszen minden nap több órát töltesz lóháton, és jóval több meglepetés érhet, mint egy 2 órás terepen, vagy lovardai körülmények között.

Ha úgy érzed, nem vagy eléggé edzésben, keress egy jó lovardát a közelben és járj rendszeresen edzésre, tereplovaglásra! A sportemberek tudják, hogy a helyes táplálkozás fontos a jó kondícióhoz és a minden napi életbe akkor is érdemes beépíteni, ha nem versenyszerűen sportolsz. Ha nem tudod, hogyan is állj neki, mi lenne számodra optimális, keress fel egy dietetikust, aki segít neked a helyes étrend összeállításában!

Mi kell a lónak, hogy alkalmas legyen egy lovastúrára?

A lovak esetében szintén esszenciális a megfelelő edzettség és kondíció megléte. Fontos, hogy rendszeresen dolgozzon, de semmiképp ne legyen túlterhelt és ne legyen számára megerőltető a több napos terep. Soha ne feledd, hogy a lovastúra célja, hogy a ló és a lovas számára egyaránt kikapcsolódás, élmény legyen az együtt töltött néhány nap!

Ha saját lóval mész túrára, akkor mindez a Te felelősséged, tehát oda kell figyelned a rendszeres edzésre és a lovad megfelelő táplálására. A megszokott takarmányozáson túl különböző kiegészítő táplálást is alkalmazhatsz, de nagyon oda kell figyelned a megfelelő összetételre és adagolásra, mert a nem megfelelő takarmány komoly egészségügyi problémákhoz vezethet! Ebben az esetben is érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki kész keverékeket forgalmaz és segít megtalálni a lovadnak legmegfelelőbb kiegészítést!

Következő cikkünkben a lovastúrához elengedhetetlen felszereléseket fogjuk körbejárni. Addig is tekintsd meg Lovasok.hu kártya elfogadóhelyeink adatlapjait és kezdj el felkészülni következő lovas kalandodra!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.05.22. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.