Egészség, Egyéb kategória

Csemege, nasi, jutifali lovaknak-miből mennyit kaphat kedvenc patásunk?

Mindenki tudja, hogy a lovak nagyon szeretik az édes, roppanós dolgokat és elég sok mindent szabad -sőt ajánlott- is adni nekik bátran, de nem árt tudni, milyen mértékkel, és mégis mik azok az étkek, melyek számukra kerülendők.

Általánosságban véve a gyümölcsök-zöldségek és esetleg a szakértelemmel kifejlesztett tápok, csemegék mindig a lovak örömét szolgálják. Hogy miért kell gazdiként alaposan odafigyelnünk? A természetben tudják is, mire van szükségük és nem is igen találkoznak olyan veszélyes növényekkel, amelyeket ne „ismernének” (hiszen genetikai szinten is bennük van, mit kell elkerülniük, illetve megtanulják idősebb társaiktól, anyjuktól), ezért ritkán vannak ilyenformán veszélyben.

Az emésztésük épp a fent említett okokból arra szakosodott, hogy nagy mennyiségű tömegtakarmányt fogyasztva folyamatosan „alapjáraton” működjön. Erről bővebben itt olvashatsz. Mindezt figyelembe véve kell megszabnod, milyen csemegével, milyen mennyiségben színesíted kedvenced étrendjét.

Ha belegondolsz, hogy a lovak emésztése hogyan működik, és milyen a legjobb takarmányozási forma számukra, a következő általános szabályokon sem fogsz meglepődni.

A kólika veszélye

Mi is okozhat kólikát? Nos, elég sok minden, de koncentráljunk a jelen témában fontos tényezőkre! Hirtelen nagy mennyiségű táplálék, amely gyorsan eljut a vakbélbe és a vastagbélbe, esetleg (baktériumok számára is) emészthetetlen részeket tartalmaz, amelyek akár elzáródást is okozhatnak.

A fentiekből kiindulva az első szempont, hogy a legegészségesebb csemegéből sem szabad egyszerre sokat adni a lónak, mert „bezabál” és máris kész a baj. Maximum ~2 kg-t egyen egy nap ilyen nyalánkságokból (nem feltétlenül egyszerre).

A második fontos szabály, hogy a csonthélyas termések közül, amelyek nagyobb magot rejtenek ízletes húsuk alatt (szilva, barack stb.) csak kimagozva adhatók. Sokan azt is megemlítik, hogy ezen magok ciántartalma is veszélyes lehet. Ez valóban igaz, de ahhoz, hogy egy ekkora jószág ciánmérgezést kapjon nagyon nagy mennyiségben kéne megennie ezeket a magokat napi rendszerességgel- a fizikai gát sokkal veszélyesebb ennél, hiszen egyetlen mag is gondot okozhat.

A harmadik nagyon lényeges szabály, hogy semmit ne adjunk neki, amelynek puffasztó hatása van, hiszen ez már önmagában a kólikás tünetek okozója- a bélbaktériumok „felpörögnek” és nemcsak túlzottan sok bélgáz termelődik, hanem el is pusztulhatnak ezzel mérgező toxinokat felszabadítva a ló szervezetében (ez akár savós pataírha gyulladáshoz is vezethet!)

A negyedik szempont, hogy előre gyártott lócsemegét, pelletet, tápot csak megbízható forrásból vásárolj és mindig nézd meg, miből mennyit tartalmaz, illetve hogyan érdemes adagolni! Ha mindenre odafigyelsz, nagy baj nem érhet.

És végül felsorolunk néhány példát az adható és kerülendő finomságok közül, hogy teljesebb legyen a kép:

Adható finomságok

 • Répa
 • Alma
 • Banán – szigorúan héj nélkül, vigyázva a mennyiséggel a magas cukortartalom miatt!
 • Tök
 • Dinnye héjával együtt, de akár a héj önmagában is adható
 • Szilva – mag nélkül!
 • Barack – mag nélkül!
 • Retek
 • Uborka
 • Cukorrépa
 • A természet kincsei közül a méz is nagyon jó édes és vitaminban gazdag, sokkal egészségesebb, mint a „jól bevált” kockacukor!

Kerülendő “finomságok”

 • Avokádó -lovak és más patások, illetve rágcsálók számára mérgező anyagokat tartalmaz (a legtöbbet éretlenül)
 • Káposztafélék: brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, kelkáposzta –puffasztanak!
 • Csokoládé -teljesen felesleges szénhidrátbevitel, ráadásul a kutyákhoz hasonlóan a lovakra sincs jó hatással a kakaóban jelen lévő theobromin és koffein- kólikás tünetekhez, szívritmuszavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet. Hozzá kell tennünk, hogy a komoly mérgezéshez több kell 1-2 kockánál, de jobb biztosra menni!

 

Összefoglalva; természetesen gondoskodj kedvenc patásod kiegyensúlyozott, mégis színes, egészséges étrendjéről a kis mennyiségű jutalmak szintjén is. Adj vitaminban gazdag, számukra is jól emészthető finomságokat, de végül és nem utolsó sorban: ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább vond meg tőle a szóban forgó nyalánkságot, amíg nem tudsz jobban utánajárni, milyen hatással lehet rá!

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.08.22. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.