Egészség, Egyéb kategória

Fontos tudnivalók a lóápolásról és kellékeiről-a pataápolás jelentősége

A legtöbb lovas tudja, de nem árt időközönként felhívni rá a figyelmet, hogy a lovaglás nem abból áll, hogy kivezetik elénk a szép, tiszta, felnyergelt lovat bemelegítve. Lovardákban sokszor szükségszerűen így működik, de a lovastáborok pont arra jók az intenzív lovaglóleckéken túl, hogy a lurkók a lovazás mindennapjainak többi részébe is mélyebben betekintsenek. Mindenesetre most leírjuk az okait, módjait és eszközeit a helyes lóápolásnak, hogy mindenki okulhasson belőle.

A természetben a lovakat nem ápolja senki, mondják, akik nem fektetnek erre a tevékenységre nagy hangsúlyt. Ebben teljesen igazuk van, de gondoljunk csak bele, hogy a vadonban egy ló akkor és ott hempereg meg, ahol jól esik neki, természetes módon kopik a patája, sőt, mi több, senki nem tesz rá lószerszámot és terheli meg plusz súllyal. A lóápolásnak nyomós okai és előnyei vannak a Lovasok szemszögéből is.

Első az egészség

Nyilvánvalóan, aki teheti, megfelelően nagy területen tart lovakat rideg-félrideg tartásban, ahol a természeteshez közelibb körülmények uralkodnak. Sajnos azonban erre nem mindig van lehetőség, ekkor hatványozottan oda kell figyelni például a paták egészségére.

Még ha nincs is napi szinten munkába fogva a paci, akkor is érdemes naponta felvenni a lábait, időnként alaposabban kipucolni, mert az apróbb kavicsok, vagy esős idő esetén a sok sár komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Különösen meleg, száraz időjárás esetén a patazsírt is gyakrabban kell elővennünk, hogy a paták ne repedezzenek meg, a szarutermelődés megfelelő legyen.

Munka esetén lovaglás előtt és után is vegyük fel a lábakat, ellenőrizzük, pucoljuk ki és lovaglás után ápoljuk le patazsírral is!

Patapucoló eszközök

A jó patakaparónak van egy masszív sörtés része is, amellyel biztosan nem sérted meg a nyírt, és hatékonyan lepucolhatod a maradék koszt a pata többi részéről is. Lehet kapni külön patamosó kefét is, amely jelentősen megkönnyíti a dolgodat makacs sár esetén. A paták öblítése nemcsak tisztít, de melegben kellemesen hűsíti is a ló lábait. A már korábban említett patazsír is mindig legyen kéznél!

A következő cikkben rátérünk a ló többi testrészének ápolására, jelentőségére és a legfontosabb eszközeire. Addig is kellemes lovazást és böngészést kívánunk!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.08.08. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.