Egyéb kategória

A lovaglás elengedhetetlen feltételei – a ló felszerelése

Ha Te és a lovad is felkészültetek a közös munkára, akkor nincsen másra szükségetek, mint tudásra – természetesen elméleti és gyakorlati síkon egyaránt – illetve, a megfelelő felszerelésre. Ebbe beletartozik a lovas és a ló viselete is egyaránt. Mit kell tudni róluk? A következőkben, ha velünk tartotok, a ló számára fontos alapfelszereléseket mutatjuk be Nektek!

A lovaglás egyik legfontosabb tartozéka – amely nem nélkülözhetetlen, de mégis szinte minden hátaslóhoz tartozik egy- a nyereg. A nyerget már időszámításunk előtt is használták, funkciója kettős. Nemcsak a lovas kényelmét szolgálja, hanem sokkal inkább a megfelelő ülést és súlyeloszlást segíti, hogy minél kevésbé terheljük meg lovunk hátát a lovaglás során. A váz sokféle anyagból készülhet, kedvünkre válogathatunk különböző típusok, méretek, színek, stílusok között. A legfontosabb, hogy jól passzoljon lovunk hátához és lovaglási stílusunkhoz.

A napjainkban legelterjedtebb nyeregtípusokra íme néhány példa:

Beszélhetünk speciális ugrónyeregről – magas kengyellel -,
díjlovagló nyeregről – hosszabb nyeregszárakkal, a minél egyenesebb testtartás miatt-,
illetve a kettő kombinációjáról, melyben kevésbé tömött nyeregpárnák és kissé előre nyúló nyeregszárny a jellemző.

A túranyergek és western nyergek a hosszútávú lovaglást szolgálják, a ló és a lovas kényelmét egyaránt támogató kialakítással. Utóbbi kettő tökéletesen megfelel hobbicélra is, bár erre a célra sokszor az úgynevezett univerzális nyergeket ajánlják.

Ha érdekelnek tudnivalók a nyereg ápolásáról, ide kattintva megtaláljátok a legfontosabbakat.

A ló befogásához, vezetéséhez kötőféket, illetve vezetőszárat fejlesztettek ki eleink. Ezek között is találunk egyszerűbb, általános és speciális kialakítású változatokat.

Később megjelent a kantár, amely a lovaglás során kapcsolatot létesít a lovas keze és a ló feje között, majd megjelentek a zablák, elsősorban – az angol lovaglóstílus elterjedésénél. A zabla és a szár is a ló – lovas kapcsolatot, az utasítások adásának megkönnyítését szolgálják, azonban használatuk nagy körültekintést igényel; avatatlan kezek komoly gondokat okozhatnak velük a lónak!

Anyagát és formáját tekintve is sokféle zabla létezik, acél, műanyag, vagy gumi zablákat is találunk. Ha szükséges zablát használnunk, nagyon fontos, hogy olyat válasszunk, amely a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza lovunknak. Mivel minden ló különböző, érdemes jobban utánajárni a különféle típusoknak, illetve az sem utolsó szempont, hogy milyen korú lónak választunk zablát.

Természetesen, többféle kiegészítő eszköz van még lovagló stílustól, használattól és lófajtától függően, ezeknek mindig nézz utána, ha “újfajta” tevékenységen, vagy lóvásárláson töröd a fejed. Ilyen például a segédszár, melyből szintén többféle található meg. A martingált például kifejezetten ugrásnál, illetve lovastúrán ajánlott használnunk, mivel meredekebb elmozduláskor sem engedi a nyerget elcsúszni a ló hátán.

Érdekelnek a lovas felszerelések további változatai- érdekel miből válogathatsz kedvedre? Ide kattintva böngészhetsz Partnereink szélesebbnél szélesebb kínálatai között!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.07. 30.

Kurucz Linda, Lovasok.hu gyakornok

Képek forrása: Pixabay

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.