Egyéb kategória

A lovak mozgása és alapvető jármódjai

A lovak a természetben a három alap jármódban közlekednek, tehát lépnek, ügetnek és vágtáznak. Legelés közben gyakorlatilag folyamatosan “lépkednek”, elég nagy távokat képesek így bejárni. Játék és menekülés esetén nagyobb szerepet kap az ügetés és a vágta. Ezen kívül ismeretesek még tanult és természetes speciális jármódok is. Készítettünk egy rövid összefoglalót a lovak mozgásáról és alapvető jármódjaikról.

A lovak mozgása egyszerre kecses és energikus-szemet gyönyörködtető látvány és ideális esetben a lovas számára is kényelmes. A tenyésztésben a lovak bírálata során nagyon fontos a ló mozgásának megfigyelése, melynek megítélése többek között a használati mód függvénye. Minden esetben szempont az ütemesség, a lazaság, és a lépések hossza.

Mi az, ami a hobbilovasok számára igazán fontos?

Az egészség és a számukra is kényelmes mozgás. Ahogy a testrészek bírálata során, úgy ebben az esetben is elmondhatjuk, hogy leegyszerűsítve egy arányos, harmonikus képet kell kapnunk az állatról és akkor már nagy baj nem érhet akkor sem, ha nem vagyunk tapasztalt szakemberek.

Vásárláskor anatómiai szempontból a lábak állását, a lapocka dőlését kell elsősorban megfigyelnünk. A kellőképpen dőlt lapocka szabadabb mozgást biztosít, így a lónak hosszabb léptei lesznek, amely kényelmesebb lovaglás szempontjából.  Természetesen a mozgás minősége a gerincoszloppal is szoros összefüggésben van, a szépen ívelt, arányos hát is kell a jó mozgáshoz.

A lábak állása minél természetesebb, minél szabályosabb, annál jobb – azért ennek vizsgálatára célszerű egy hozzáértő állatorvost is felkérni, aki az esetleges rejtett, vagy korábbi sérüléseket is képes felismerni. Sok apróság, szabályszerűség van még, amelyeket a “vájtfülűek” végig tekintenek, de „tökétetes” lovat ne is keressünk. Legyen egészséges és számunkra kedves a választott kedvenc.

Ha megvannak hozzá a ló alapvető adottságai, mozgása formálható, számára és a lovas számára is kényelmes lovaglást lehet kialakítani. A következőkben röviden áttekintjük a lovak legismertebb, legalapvetőbb jármódjait.

A lépés

A leglassúbb, a leginkább „energiatakarékos” jármód a lépés, amely négyütemű, tehát ilyenkor négy patadobbanást hallunk. Öt mozzanata a felemelés, az előrenyújtás, a letétel, a megterhelés és az eltolás. Szabályos esetben a patadobbanások között közel azonos időtartam telik el. Lábsorrendje bal/jobb hátsó, bal/jobb első, ezt követi a másik oldali hátsó, majd első láb.

Az ügetés

Az ügetés kétütemű mozgás, amelyben 15-20 km/óra sebességgel halad a ló és viszonylag nagy távot képes így megtenni. A természetben nem ez a preferált mozgása hosszútávon, de például úszás közben ügetésnek megfelelően mozog. Ebben a jármódban már van úgynevezett lebegő fázis, amikor a ló egyik lába sem éri a földet. Lábsorrendjében a diagonális lábak egyszerre mozognak, a kettő között jelenik meg az előbb említett lebegő fázis.

A vágta és a galopp

A vágta a természetben három ütemű, a versenyvágta ezzel szemben négyütemű jármód. Vágta közben átlagosan 30-40 km/óra sebességgel haladnak a lovak.

Ahogy korábbi cikkünkben említettük, ez történhet jobb, vagy bal lábra. Munka közben a lovas határozza meg, hogy ne rossz oldalra terheljen a pályán, a szabadban a kényelmesebb verziót választják a lovak. Ha a ló bal lábra vágtázik, a jobb hátsó láb indítja a mozgást, aztán a jobb első és a bal első láb következik, melyek együtt érnek talajt.

Galoppban a két átlós (egyszerre dolgozó) láb nem teljesen egyszerre fog talajt és a lebegő fázis elnyújtott-az egyes vágtaugrások tehát igen nagyok. A lebegő fázist követő lábsorrendben a külső hátsót követi a belső hátsó, majd a külső első és belső első láb.

A poroszkálás

A poroszkálás viszonylag gyors, az ügetéshez hasonló mozgás, de ekkor az azonos oldali lábak lépnek egyszerre. Nem minden lónak veleszületett képessége, de tanítható.

A tölt

A tölt természetes, de igen speciális mozgás, az izlandi lovak jellegzetes sajátsága. Első ránézésre az ügetésre emlékeztető jármód, de valójában a lépés lábsorrendjét teszik meg nagyon nagy sebességgel.

A hátralépés

Veleszületett, de a természetben keveset használt jármód a hátralépés. Ekkor a ló az ügetés lábsorrendjében hátrafelé lép.

Az ugrás

Szintén tanult-a lovak, ha nem muszáj, inkább nem ugranak át akadályokat a természetben, de a képességük többé-kevésbé megvan rá. Általában jól taníthatók erre a mozgásformára, kiváltképp az ugrásra tenyésztett lófajták.

Reméljük, szívesen olvastátok rövid kis összefoglalónkat ebben a témában is. Gyakoroljátok lóháton a különböző jármódokat kedvezményesen Lovasok.hu Kártyátokkal Partnereink különféle lovas szolgáltatásai közül válogatva!

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.08.27. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.