Egyéb kategória

A nyereg és egyéb bőrfelszerelések ápolásának fontossága és megfelelő kivitelezése

A nyereg egy kényelmi eszköz a lovasnak és tulajdonképpen “védőfelszerelés” a lónak. A jól kialakított nyereg elsőszámú funkciója ugyanis a ló hátának védelme -a lovas általi terhelés megfelelő eloszlását segíti. Amennyiben sikerül lovunknak megfelelően illeszkedő nyerget beszerezni, nagyon fontos, hogy hosszú távra gondolkodjunk, ne hagyjuk túl hamar tönkre menni. Ezzel a cikkel a szakszerű karbantartás fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet.

Minden lovas tisztában van vele, hogy a bőrből készült nyergek és egyéb lószerszámok ápolása időnként szükséges. Van, aki két-három hetente, van, aki félévente, van, aki évente szánja rá magát a teljeskörű karbantartásra. De hogyan lehet ezt tökéletesen kivitelezni?

Először is le kell szögeznünk, hogy egyik véglet sem jó. A túl gyakori bőrápolás túlzottan felpuhíthatja a bőrt így veszít ellenállóságából, az elhanyagolt bőr pedig egyre szárazabb, keményebb lesz és ezért reped fel, ez teszi sérülékennyé. Az sem mindegy, mennyire van használatban, ám ha sokat áll a polcon, akkor is érdemes legalább letakarítani, de jobb, ha le is kenjük néhány havonta, mert a por sem tesz jót a bőrnek nagy mennyiségben.

A nyereg minden részét ápolni kell!

Az ápolást ugyebár nem csak azért végezzük, hogy szép, fényes nyerget kapjunk, amelyre jó ránézni. Ezért az ülőfelület kezelése mellet ne feledkezzünk el a nyereg többi részéről. Ahol a ló izzadtsága éri, ott különösen hamar kiszáradhat, felrepedezhet a bőr, de a külső nyeregszárnyak belső felületét és az alattuk lévő területet, a felrántó szíjakat se felejtsük el leápolni!

Takarítás és ápolás-együtt jár

A bőrt ápolás előtt alaposan le kell takarítani, mert a por és egyéb szennyeződések eltömíthetik a pórusokat és az ápolószer egy idő után nem tudja átjárni a bőrt, így nem lesz képes kifejteni jótékony hatását.

Mivel a víztől hosszú távon a bőr még inkább kiszárad, felrepedezik, minél kevesebb vízzel kell dolgozni, leginkább csak nedves ronggyal, vagy szivaccsal. A varrások környékén és a nehezebben hozzáférhető helyeken használhatunk puha sörtéjű fogkefét. Extrém kosz eltávolításához indokolt lehet a nyeregszappanos mosás.

A tiszta, száraz bőrszerszám már alkalmas a bőrápoló szerekkel való kezelésre. Az ápoláshoz a legjobb speciálisan erre a célra kifejlesztett természetes anyagokból készült (például méhviaszos) bőrbalzsamokat és különféle puhító olajokat használni. Ezeket tiszta, száraz ronggyal, vagy szivaccsal tudjuk felvinni a bőrfelületekre.

Arra törekedjünk, hogy minél több ápolószert -mennyit a bőr felvesz- bedörzsöljünk a nyereg részeibe. A felesleget ne hagyjuk rajta, hogy később beszívódjon, inkább töröljük le egy tiszta ronggyal, ezzel fényesre polírozva a felületet.

Ha szeretnél mindent megtenni annak érdekében, hogy nyerged a lehető legtovább megtartsa minőségét és szépségét, nézz körül Partnereink ajánlatai között, hiszen Lovasok.hu Kártyáddal kedvezményesen juthatsz hozzá bőrápoló szerekhez, vagy akár szakszerű nyeregkarbantartást is igénybe vehetsz!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.07.16. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása:Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.