Egyéb kategória

Élet a lovardán kívül – avagy hogyan készülj fel az első tereplovaglásra?

A tereplovaglás remek kikapcsolódás lónak és lovasnak egyaránt. Ám ehhez tisztában kell lenned bizonyos alapszabályokkal és azokkal a plusz tényezőkkel, amelyek lovardai körülmények között nincsenek. Az első alkalom nagyon izgalmas -sokan félnek is tőle- de ha megfogadsz néhány jó tanácsot, igazán fantasztikus élmény lesz!

Mi kell ahhoz, hogy terepre indulj?

Talán ezt senkinek nem kell hosszasan magyarázni, de meg kell említenünk, hogy a három alapjármódban stabil lovaglótudás birtokában kevesebb kellemetlen meglepetés érhet. Persze vannak nagyon nyugodt, megbízható lovak -egy kevésbé tapasztalt lovast senki sem a helyi szélvészre ültet-, de velük is megeshet, hogy megijednek és menekülőre fogják.

Ami a lovas tudáson kívül feltétlenül szükséges-sőt, talán fontosabb is- az a kölcsönös bizalom kialakítása a lóval. Ha olyan lóval mész, akivel először, vagy ritkán találkoztok, ragaszkodj hozzá, hogy magad pucolhasd meg és szerelhesd fel! A lovak jó emberismerők, egy nyugodt, gondoskodó, szerető tapintást azonnal felismernek!

Az első néhány alkalommal mindenképp tapasztalt tereplovasokkal együtt indulj útnak! Később, ha belejöttél, lovaddal kettesben is élvezhetitek majd a természetjárást, de várd meg, hogy eljöjjön az ideje!

Hogyan lovagoljunk terepen?

Természetesen a helyes ülés itt is fontos, hiszen a lényeg, hogy a lovat a lehető legkevésbé terheljük. Nem kell azonban olyan „feszesen” lovagolnunk, mint lovardai körülmények között. Engedjünk lovunknak mozgásteret, hadd nyújtsa ki a nyakát, hadd lépjen a saját, kényelmes tempójában! Fontos, hogy ez a program számára is inkább kikapcsolódás legyen, mint munka.

Terepen adódhatnak meredek útszakaszok, ahol ügyelnünk kell, hogy egyensúlyunk megtartása mellett könnyítsük meg lovunk ereszkedését vagy kapaszkodását! Lefelé ereszkedve enyhén hátra dőlve lovagoljunk, lehetőleg ne oldalazva, mert úgy lovunk könnyebben megcsúszhat. Emelkedőn kissé előre dőlve könnyítsünk ki neki, de ne a szárra bízzuk magunkat, mert ha véletlenül elvesztjük az egyensúlyunkat, könnyedén hátra ránthatjuk a ló fejét.

Mi változhat a ló viselkedésében a lovardához képest?

Akármilyen nyugodt lóval vágsz neki az útnak, azonnal érezni fogod a különbséget. A legtöbb lovat terepen egyáltalán nem kell hajtani, nagyobb kedvvel, élénkebben mennek. Ez minden jármódra igaz, így fel kell rá készülnöd, hogy a vágta is pörgősebb lesz.

Kint a szabadban sokkal több külső inger éri az állatot, sokkal több ijesztő tereptárgy, vagy állat jöhet szembe veletek, vagy ugorhat ki elétek. Erre is fel lehet készülni. Ha előbb észreveszed a potenciális „ló-evő szörnyetegeket” és nyugodt maradsz, sokkal kisebb eséllyel ugrik meg alattad a lovad, mintha az adott szituáció neked is meglepetés lenne. Persze Te sem tudsz minden felrepülő fácánt és kiugró vadat megjósolni, de egy kis odafigyeléssel lecsökkentheted a meglepetések gyakoriságát.

Reméljük, kedvet kaptál ahhoz, hogy megfelelő felkészülés után Te is tereplovaglással adj magadnak és a lovadnak egy kis szabadságot, kikapcsolódást! A következő cikkben leírunk még néhány alapszabályt és adunk pár jó tanácsot a terep és túralovaglással kapcsolatban. Addig is böngéssz Lovasok.hu Kártya elfogadóhelyeink között és fedezz fel minden olyan helyet, ahol szívesen bejárnád lóháton a környéket!

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.07.05. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása:Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.