Egyéb kategória

Élet a lovardán kívül – milyen szabályokat kell betartanunk, ha terepre megyünk?

Előző cikkünkben röviden felvázoltuk, hogyan készülj fel, mire kell számítanod, ha tereplovaglásra készülsz. A következőkben leírunk néhány alapszabályt és adunk még néhány hasznos tippet, hogy könnyedén megelőzhesd a baleseteket, miközben élvezed a lovas kikapcsolódást.

Tereplovaglás társakkal

A terepezés remek csoportos program akár közeli barátokkal, akár „alkalmi” lovardai ismeretség révén valósul meg. Van néhány előírás, amit ilyenkor a biztonság érdekében be kell tartanunk. Először is, a túravezető, avagy éllovas -általában a tapasztaltabb lovas, vagy a házigazda- szerepével kell tisztában lennünk. Ő adja az utasításokat a felszállásra, az indulásra, az egyes jármódok közötti váltásokra.

A vezető határozza meg a sorrendet is. A legtöbb esetben összeszokott lovak indulnak közösen útnak, ilyenkor a köztük fennálló rangsort és „baráti” kapcsolatokat veszi figyelembe a vezető a sorrend meghatározásánál. Ha idegen lovak verődnek össze valamilyen alkalomból, akkor a lehető legnyugodtabb, kevésbé domináns lóval érdemes csatlakozni -ha van rá lehetőség-, illetve fokozottan kell ügyelni egymásra.

Ha nincs külön utasítás (alakzat, kettes oszlop), akkor egyes oszlopban szokás terepen lovagolni. A követési távolságnak akkorának kell lennie, hogy ne rúgjanak össze a lovak, de túl távol se kerüljenek egymástól, a lemaradók ugyanis gyakran idegesek, sietnek. Egymást megelőzni csak indokolt esetben szabad, vágta közben is ügyelni kell, hogy ne rohanjon el a lovunk.

Figyeljünk oda egymásra!

Ha valamilyen akadály vagy „ijesztő dolog” jön szembe velünk, mindig figyelmeztessük a mögöttünk jövőt, hogy fel tudjon rá készülni. A vezetőnek továbbá oda kell figyelnie, hogy beláthatatlan szakaszokon, kanyargós úton ne indítson vágtát, hiszen egy kanyar után sokféle kellemetlen meglepetés várhat a csapatra.

Ha egy dombon, vagy gáton kel át a csapat, amely után vágtaszakasz következik, ajánlott lépésben megvárni, amíg mindenki leereszkedett az emelkedőről, mert nagyon nehéz visszatartani a lovakat, ha az előttük haladó megindul -meredeken lefelé pedig sem az ügetés, sem a vágta nem veszélytelen.

Ismeretlen terepen mindig meg kell győződnünk róla, hogy az adott útszakasz nem veszélyes, nincsenek mély gödrök, vagy nagy kövek, vagy bármi más amelyben könnyebben megbotlanak a lovak. Ha például túl magas a fű és nem ismerjük a terepet, jobb, ha óvatosak vagyunk.

Végezetül a terepen is gondolnunk kell a bemelegítésre és a levezetésre, a lovak és lovasaik lehetőség szerint fokozatosan melegedjenek be és “szárazon” érkezzenek vissza a közös túrát követően.

Reméljük, hasznos volt ez a kis gyorstalpaló azok számára, akik eddig még nem merészkedtek ki lóháton terepre és tervezik a jövőben. Mindenkit csak bátorítani tudunk, a tereplovaglás a lóval való közös munka és baráti kapcsolat csúcsa -igazi kaland és kikapcsolódás együtt, a természetben.

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.07.08. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása:Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.