Egészség, Egyéb kategória

Ha állatorvos lép a színre-Első rész: hogyan készüljünk fel a vizsgálatra?

Nem feltétenül kell lótulajdonosnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, ahol lovak vannak, ott gyakran megfordul az állatorvos. Nem minden esetben a fellépő betegségek miatt, hanem azért, hogy segítsenek a problémák megelőzésében. Készítettünk egy rövid összefoglalót arról, hogyan készüljünk fel a vizsgálatra, illetve hogyan tudjuk megkönnyíteni állatorvosunk dolgát.

Hogyan készítsük elő kedvencünket a vizsgálatra?

Először is akármennyire kedves, aranyos, bújós, idős és szelíd lovunk van, ne tegyük ki se magunkat, se az esetleges segítő személyzetet (lovászt), se az állatorvost lovunk ijedtségéből, félelméből adódó veszélyeknek. Ahogy nekünk embereknek, úgy a lovaknak a hangulata is megváltozik ha orvos van a közelben – idegesebb, kiszámíthatatlanabb lehet még a Föld legszelídebb jószága is!

Arra kell törekednünk, hogy lovunk minél inkább biztonságban érezze magát, de ha mégis megijedne, se magában, se bennünk ne tegyen kárt. Ennek megfelelően rögzítéséhez a lehető legenyhébb módszert javallott választani, vagyis egyszerűen kötőfékkel kikötjük, vagy megfogjuk az állatot. Ahogy máskor, úgy ilyen helyzetekben is TILOS a kötelet magunkra tekerni, magunkhoz rögzíteni, hiszen ha a lovunk menekülőre fogja, jobban járunk, ha nem visz minket is magával! Figyelem! Csikókat kikötni TILOS! Ha csikót vizsgál a doktor, akkor a megfelelően kézhez szoktatott állat mellé állva finoman a farka és a nyaka-szügye környékén fogjuk meg.

A segítők lehetőleg a ló ugyanazon oldalán legyenek, mint az állatorvos, általánosan a páciens bal oldalát szokás választani. A legtöbb ló arra van szoktatva, hogy bal oldalról nyergelik, stb. és ha megijed, a másik irányba fog ugrani. Ezen kívül, ha egy oldalon van mindenki, akkor nem a “veszélyforrás” felé fog ugrani, hanem el attól. Természetesen mindig törekedjünk rá, hogy olyan segítő legyen a lóval, akiben ő megbízik, akire hallgat, ez jelentősen lecsökkenti a vizsgálatokkal járó kockázatot.

Léteznek egyéb fékezési módszerek (pipa, bódítás, stb.), ezek használatáról az állatorvos dönt legjobb belátása szerint, ha másképp nem tudjuk megfogni, lenyugtatni az állatot. Olyan beavatkozások esetére, mint például a rektális vizsgálat, próbáljunk olyan helyet biztosítani, amely lehetőleg véd az esetleges rúgás ellen (kaloda, box). Ha tanácstalanok vagyunk, az állatorvos segítségét kérjük a biztonságos vizsgálati helyszín kiválasztásában!

Ha állatorvost várunk, mindig legyenek kéznél lovunk papírjai, a legutóbbi vizsgálatok kezelések dokumentumai. Készüljünk fel rá, hogy a doktor kérdéseket fog feltenni, különösen ha valamilyen betegség gyanújával hívtuk ki. Néhány kérdés, amely mindig felmerül ilyen esetekben:

  • Mióta mutat tüneteket?
  • Milyen tünetek jelentek meg, változott-e valami az első észlelés óta?
  • Korábbi beavatkozások, betegségek.
  • Szaporodásbiológiai állapot – volt-e/van-e csikója, ivartalanítva van-e, stb.
  • Környezeti állapotok, azokat érintő változások: szállítás, új ménestag, egyéb háztáji állatok, tartásmód, takarmányozás, tulajdonos, lovász személye

Néhány higiéniai feltételt is érdemes betartanunk. Mindig legyen kéznél víz, kézmosó, tiszta kéztörlő, esetleg fertőtlenítőszer, hiszen arra nekünk is szükségünk lehet a mindennapokban. A helyszín akkor optimális, ha padlója könnyen tisztítható és csúszásmentes – lehetőleg tiszta állapotban legyen a vizsgálat során.

Cikksorozatunk következő részében az állatorvosi vizsgálatok típusait és azok kivitelezését fogjuk röviden körbejárni. Addig is nézz körül Lovasok.hu Kártya elfogadóhelyeink között, hiszen Partnereinkkel közösen továbbra is arra törekszünk, hogy a sok színes szolgáltatás és termék élvezete mellett lovad egészségét is kényelmesebben és egyszerűbben biztosíthasd a jövőben!  

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.06.15. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu Szerkesztősége

Képek: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.