Egyéb kategória

Hogyan alapozzuk meg egy csikó megfelelő kiképzését?

Mi lovasok, jól tudjuk, hogy a lovak kiképzése nem egyszerű feladat, legfőképp azért, mert egy rossz emlék bevésődése hosszú távon is nagy hatással lehet ló és lovas kapcsolatára. Csikót munkára kiképezni tehát csak megfelelő tudással lehet, a legjobb, ha gyakorlott szakemberre bízzuk. Mindennek azonban jó alapot képezhetünk, ha kisebb korától kezdve megfelelően foglalkozunk vele.

A kontaktus kialakítása

A csikóhoz elsősorban úgy kell hozzáállnunk, mint egy kisgyermekhez (ahogy sokszor akár egy felnőtt lóval is bánunk ugyebár). A tanításnak úgy kell zajlania, hogy kellemes emlékek fűzzék a csikót hozzánk és az általunk használt eszközökhöz, de közben tisztában legyen azzal, hogy hallgatnia kell ránk, és akkor minden rendben lesz, a rangsorban ne kerüljön fölénk.

Amit „amatőr” lovasként jó, ha elsőként megtanulunk, az a csikó szoktatása a kötőfék viseléséhez, az ápoláshoz és a vezetéshez, de ehhez ugyanolyan következetesnek és türelmesnek kell lennünk, mint egy komolyabb feladat tanításakor. A csikó szokja meg az emberrel való kontaktust, legyen az egy kellemes vakargatás, amit szinte vár, és amikor rátesszük a kötőféket, tudja, hogy most valami jó fog történni vele.

Ezeket már nagyjából 4 hónapos korától elkezdhetjük szépen fokozatosan, sok ismétléssel és rengeteg dicsérettel (akár jutalomfalatkákkal) gyakorolni. Nem nehéz, hiszen a csikók rendkívül kíváncsiak, ugyanakkor könnyedén ráijeszthetünk, ami visszavetheti a tanítást egészen a kezdetekhez. Ne ijesztgessük, ugyanakkor szokja meg, hogy mászkálunk körülötte mindenféle elsőre félelmetesnek látszó eszközzel a kezünkben, amelyek tulajdonképpen nem is veszélyesek.

2,5-3 éves korában el lehet kezdeni kipróbálni a futószárazást első körben természetesen semmiképp sem zablával, inkább kapicánnal és kezdetben semmilyen más kiegészítőt ne használj! Később, az első néhány alkalom után egy hevedert is feltehetsz rá, de csak finoman, elsőre ne húzd túl szorosra, nehogy már most hevederiszonya alakuljon ki. Ha már a hevederrel is szépen dolgozik, használhatsz kikötőszárat, de szintén csak lazán, lehetőleg rugalmas típussal.

Később zablával és kantárral is próbálkozhatsz, de a kantározás megszoktatását nagyon alapos körültekintéssel kell végezned, hiszen a legérzékenyebb részeit „piszkálod” vele a lónak!

A futószárazás

A futószárazás technikájára minden korú és képzettségű lónál oda kell figyelni, de az első néhány alkalom esetén hatványozottan. Ezt lovasedzőktől, tapasztaltabb lovasoktól meg tudod tanulni. Gyakorlatban a legjobb megtapasztalni, de az alapvető tudnivalókat a következőkben összefoglaljuk.

A futószárat úgy kell a kezedben tartanod, hogy folyamatosan kontaktusban lehess a csikóval, tehát ne legyen laza, ugyanakkor nem szabad túl feszesen húzni, rángatni sem! Az ostor véletlenül sem arra szolgál, hogy csapkodd vele a lovat, sőt! Amikor a szerszámokhoz, pucolókhoz, egyéb eszközökhöz szoktatod, az ostor legyen az egyik „legjobb barátja”. Nem szabad elérned, hogy rettegjen tőle, a Te tested kiegészítése legyen, amivel megmutatod neki, mikor merre menjen.

Ilyenkor nagyon fontos szerepe van a hang alapú segítségadásnak, ezért arra törekedj, hogy azonos feladatot mindig ugyanazzal a szóval, vagy hangadással (pl. puszi stb.) kérj tőle. Ha jól csinálod, hamar megtanulja, mikor merre milyen jármódban menjen-szóra fog dolgozni. A dicséret se maradjon el, ha valamit jól csinál azonnal tudasd vele, mennyire büszke vagy rá, munka végeztével pedig alapos dögönyözéssel, jutalomfalatokkal kedveskedj neki!

Innentől azonban tényleg érdemes tapasztalt belovaglóhoz, szakemberhez fordulni, nehogy „elrontsd” a lovat. Persze minden hibát ki lehet javítani, de hosszú időbe, sok fáradozásba telhet, egyszerűen jobban megéri szakavatott kezekbe adni a lovacska belovaglását. A jó hírünk, hogy Lovasok.hu Kártyáddal ilyen szolgáltatásokat, ezzel foglalkozó kurzusokat is kedvezményesen elérhetsz, így érdemes böngészned egy kicsit Elfogadóhelyeink adatlapjai között, ha csikónevelésen töröd a fejed!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.08.24. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.