Egyéb kategória

Lovaglás, mint sport és hagyományőrzés

Mint tudjuk, nemcsak a ló domesztikációja, emberrel való kapcsolata, hanem maga a lovaglás, mint tevékenység is időszámításunk előtti -igen hosszú- múltra tekint vissza. Nem kell elfogult lovasnak lennünk, hogy megállapítsuk, minden más állatfajnál különlegesebb kapcsolatot ápolunk ezekkel a csodálatos, intelligens jószágokkal.

Nemcsak barátkozni volt hajlandó velünk, hanem egyenesen kiszolgált minket, segített nekünk cipelni a terheinket, megengedte, hogy a hátára ülve távoli helyekre induljunk útnak. A ló tehát megtanult az emberrel együtt élni és dolgozni, és ezért minimum egy nagy adag hálával vagyunk adósak neki.

A háborúk sok viszontagságos évet hoztak magukkal. Az ember és a ló kapcsolata egyoldalúvá vált, a lovat sokan eszközként kezdték el kezelni- tisztelet a kivételnek. Mindig voltak ugyanis olyan lovas emberek, akik tisztelettel, szeretettel bántak négylábú munkatársaikkal.

A lovaglás a leírtak alapján tehát önmagában is hagyományőrzésnek minősül, de érdemes néha jobban elmélyülni a régebbi korok legendás lovasainak történeteiben is. A magyar nemzet maga is híres lovas múltjáról, erről pedig különösen kár lenne elfeledkezni.

Látogass el történelmi méneseinkhez, és tapasztald meg lovas nemzetünk újra és újra megelevenedő történelmét testközelből!

Ha kíváncsi vagy a csikósok életvitelére, szeretnéd látni a híres puszta ötöst; esetleg szívesen kipróbálnád a jurtás szállást, és megnéznél egy izgalmas lovasíjász bemutatót, nézz körül Partnereink ajánlatai között és találd meg a legideálisabb következő lovas programot magadnak és szeretteidnek! A bemutatók mellett végtelen vágtaszakaszok és olyan különleges lófajták várnak, mint az akhal teke, vagy a nóniusz.

A lovas hagyományhoz hozzá tartozik a lovakkal való munka is!

A lótenyésztés és a régi korok öltözködési és egyéb hagyományainak bemutatásán túl maga a lovaglás és a lovakkal való helyes bánásmód elsajátítása is szerves része a hagyományőrzésnek . Az eleink által alkalmazott erőszakot kerülő, klasszikus lókiképzést és lovaglást, illetve ennek modern ötvözeteit egyes Partnereink magas színvonalon oktatják, ezzel is aktívan hozzájárulva a magyar lovaskultúra fennmaradásához, népszerűségének növeléséhez.

Valahol maga a lósport, és a lovas sport is hagyományőrzésnek számít

Hát persze! A versenyzés is igazán messzire nyúlik vissza a történelemben. A magyar lósportról és lótenyésztésről azonnal beugrik Gróf Széchenyi István neve és a történelmi méneseink, ahol remek lovakat tenyésztettek és tenyésztenek ma is.

A versenyszerű lovaglás is akkor a legjobb és legeredményesebb, ha tisztelettel és szeretettel, nem pedig csakis célorientált módon dolgozunk együtt lovunkkal. Ha erős benned a versenyszellem, országszerte több lovasegyesületnél, lovardánál megtanulhatod a versenyzés helyes módját, akik Partnereink táborát színesítik!

Őrizd Te is a lovas hagyományokat! Tölts minél több időt lóháton, járj lovasbemutatókra és tanulj meg mindent, ami a lovakkal kapcsolatos! Légy Te is egy ízig-vérig lovas közösség tagja!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.07.26. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.