Egyéb kategória, Lovardatechnika

A jó karám ismérvei

Aki lovat tart, az tudja, akár legeltetéshez, ridegtartáshoz készült karám, akár lovaspálya kivitelezéséről van szó, alaposabban meg kell tervezni, mint gondolnánk. Hogyan lehet tehát jó karámot létrehozni?

Az ideális talaj

Ha legeltetésre, ridegtartásra szánjuk a karámot, akkor értelemszerűen olyan termőföldre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy egy jó legelőt ki tudjunk alakítani. Lehet kapni különféle magkeverékeket, amelyek direkt erre a célra lettek összeválogatva. A gyomokat nem feltétlenül kerülhetjük ki ezzel, de lovunk válogathat a számára megfelelő legelni valók közül. Természetesen minél nagyobb a terület, annál jobb, ez nem vitás.

Ha az adott területen dolgozni is szeretnénk lovunkkal, akkor köztudottan a homok a legegyszerűbb választás. A homok kedvez a lovak lábának, patájának és nagyobb eső esetén sem lesz kifejezetten sáros, szemcséi nem megkötik, hanem elvezetik a vizet, így tócsák is nehezebben keletkeznek. Nagy szárazság idején a homokot sajnos szükséges locsolni, hogy ne keletkezzen túl nagy por, amit a szél ráadásul elhord, de még mindig jobban járunk így, mint egy hatalmas dagonyával zivatart követően.

Ezen kívül ma már léteznek speciális talajok, talajösszetevők, amelyek a homok esetleges süllyedését is kiküszöbölik. Értelemszerűen olyat érdemes választani, amely természetes anyagokból készül, így hosszú évek alatt sincs káros hatással a környezetre – gondolunk itt a különféle bio textil alapanyagokra!

A megfelelő kerítés

A hagyományos -és egyben a legtermészetesebb, legjobban bevált- karámkerítés fából készül. Az anyag megválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy időjárási viszontagságoknak és adott esetben több száz kilós állatok erejének -esetleg fogainak– lesz kitéve a kerítésünk. Az alkalmas fa tehát a kemény fa. Alkalmas és könnyen beszerezhető faanyag például az akác.

A tartóoszlopok között 2-3 méter az ideális távolság. Stabilabb lesz a szerkezet, ha a rudakat/deszkákat belül helyezzük el, hiszen az állatok átlagos esetben belülről nyomják kifelé, ha vakaródznak, vagy véletlenül nekimennek. Ezzel a sérülések esélyét is minimalizáljuk-lovaink nem tudnak nekivágtázni a kiálló oszlopoknak.

Arra is tekintettel kell lenni, hogy a harántrudak olyan távolságban legyenek a földtől, hogy ha ott fekszik le a paci, felálláskor nehogy beakadjon a lába. A további rudak úgy legyenek elrendezve, hogy a fejük ne akadhasson közéjük, netalántán, ha morcos kedvük van, ne rúgjanak ki az ott álló vendégre.

Ha lehetséges, inkább jó erős, vastag csavarokkal legyen összerakva, a szögek könnyebben kilazulnak, kicsúsznak az igénybevételtől és azon kívül, hogy lovunk hamarosan lebontja a karámot, könnyen beleléphet, amely nemcsak nagyon fájdalmas, hanem súlyos következményekhez vezethet, ha a pata élő szövetei megsérülnek.

A villanypásztor

Ha legelőt kerítünk el, a legegyszerűbb kerítés természetesen a jól bevált villanypásztor-bár vannak lovak, akiket ez nem állít meg-, általában jó megoldásnak tartják a gazdák. Sok ló annyira hozzászokik, hogy a kikapcsolt állapotú villanypásztor is visszatartja őket attól, hogy felfedezőútra induljanak-bár, ha egyszer rájönnek, akár veszélyes is lehet, beleakadhatnak, belegabalyodhatnak.

Ebből a szempontból jobb is inkább fakerítéssel kombinálni a villanypásztorunkbat. Ennek további nagy előnye, hogy a kerítés is kevesebb atrocitásnak lesz kitéve, tartósabb lesz.

Beálló, árnyékoló

Gondoskodjunk róla, hogy a karámban legyenek árnyékot adó fák, vagy akár egy beálló, hogy a nap, vagy az eső elől legyen hova húzódniuk az állatoknak. Még a pálya szélére sem árt valami árnyékoló alkalmatosság, hogy például nyáron munka közben legyen hol megpihenni.

Ha felújításon töröd a fejed, vagy éppen most készülsz belevágni a lótartásba, először is jó alaposan gondolj át és tervezz meg mindent! Fő a biztonság, és a praktikusság! A megvalósítás küszöbén jusson eszedbe, hogy lovardatechnikai és biztonságtechnikai eszközöket is kedvezményes áron vásárolhatsz Lovasok.hu Kártyáddal!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.08.30. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.