Egyéb kategória, Lovasoktatás

Milyen lovardai alakzatok vannak és miért van rájuk szükség?

A lovaglás akkor a legkellemesebb, ha Te, a lovad és néhány jó barát az ő lovaikkal kimentek együtt terepre, élvezitek a szabadságot és a természet közelségét. Igen ám, de a terepen még egy tökéletesen képzett, bátor lovat is tudnod kell anélkül irányítani, hogy tesi-lelki sérülést okoznál neki. Erre jó a közös munka a lovardában mind földről, mind lóháton.

Az említett alakzatok gyakorlása tehát nem azért van, hogy az edző minél jobban lefárasszon titeket, annál sokkal fontosabb célja van. Azt a célt szolgálja, hogy Te és a lovad közösen csiszolódjatok, fejlődjetek -egészen pontosan a segítségadások helyes módjára tanítja a lovast és ezek követésére a lovat. Ha jól csináljátok, nem kell erőlködni, gördülékenyen megy majd a közös munka és annál élvezetesebb lesz a közös terepezés is.

A segítségadások a szár, a csizma, a pálca használatából, a test súlypontjának finom áthelyezéseiből, és hangadásból tevődnek össze, melyeket meg kell tanulnod minél finomabban, mégis a ló számára érthetően alkalmazni. A segítségadásokról itt olvashatsz bővebben.

Az feladatokat arányosan jobb és bal kézre is ajánlott végrehajtani, ez annyit jelent, hogy amelyik kezed a lovaspálya közepe felé néz, arra a kezedre lovagolod a lovat. A ló szempontjából sem mindegy, melyik irányba megy, kivéve lépésben.

Ügetésben neked kell a „helyes lábra ülnöd” (amikor a pálya közepéhez képest a külső mellső lábát emeli, akkor kell könnyíteni), vágtába pedig „helyes lábra” kell beugratnod (szükség esetén átugratnod) őt (akkor vágtázik helyes lábra, ha a belső mellső válla nyúlik előrébb). Ezeket minden irányváltásnál korrigálnod kell.

Az alapvető alakzatok

Az átváltás

Ez az a lovardai alakzat, amellyel a futószárat követő első edzésen biztosan találkozni fogsz. Átváltásnál a lóval egy félkörívet megtéve fordul meg a lovas az ellenkező irányba.

Kis kör
A lovas ilyenkor egy körülbelül 8-10 méter átmérőjű kört tesz meg, majd tovább lovagol. Ez a figura a pálya bármely részén végrehajtható.

Nagy kör

A nagy kör legegyszerűbb definíciója, hogy a pálya 3 oldalát érinti. Ha úgy tetszik, mondhatjuk, hogy a pálya felét lovagoljuk be ilyenkor egy nagyjából 20 méter átmérőjű kört leírva.

Egyszerű kígyóvonal
Ilyenkor a pálya hosszú oldalán haladva fokozatosan befelé térünk el, majd miután elértük a nagyjából 5 méteres távolságot a pálya széléhez képest, visszatérünk a külső patanyomra.

Kígyóvonal
A „rendes” kígyóvonal csak egy ponton érinti a pálya hosszú oldalát. A leírt ívek lovaglása tetszőleges- lehet páros, vagy páratlan.

Átlóváltás

Az átlóváltás szintén arra jó, hogy kényelmesen megfordulhass a pályán. Gyakorlatilag a négyszög egyik sarkából az átlósan elhelyezkedő másik sarkába lovagolunk, majd újra rátérünk a szélső patanyomra.

Fél lovarda

A fél lovarda majdnem olyan, mint a nagy kör, de nem kell köralakúnak lennie. A lovarda egyik felét használod, ezt lovagolod be.

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.08.20. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

A szerzőről

Kapcsolódó tartalmak

2 hozzászólás

 • Kata 2019.08.25. at 21:06

  azért…. elvártam volna egy kicsit igényesebb, szakmaibb cikket… nem is beszélve arról, hogy a töredékét említettétek….

  Válasz
  • A Lovasok.hu szerkesztősége 2019.08.27. at 07:46

   Kedves Kata! Nem az volt a célja a cikknek, hogy teljes egészében kimerítse az alakzatok témáját és minden fajta alakzat összes altípusát ismertesse, hanem az, hogy a legalapvetőbb tudnivalókat írja le a teljesség igénye nélkül kezdő lovasok számára, ezzel rávilágítva, miért fontos ezeknek az alakzatoknak a gyakorlása. A Lovasok.hu szerkesztősége szívesen fogad “oktatóbb jellegű” anyagot erről, ha van kedved megosztani a bizonyára sokkal mélyebb tudásodat ezzel kapcsolatban.
   Üdvözlettel: A Lovasok.hu csapata

   Válasz

Szólj hozzá

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz közzétéve.